Sportul si zona de confort a mintii

Cultivarea curajului. O metoda nonconfomista pentru increderea in fortele tale.
7 aprilie 2019
Rolul hidratarii in obtinerea performantei sportive
14 aprilie 2019
Cultivarea curajului. O metoda nonconfomista pentru increderea in fortele tale.
7 aprilie 2019
Rolul hidratarii in obtinerea performantei sportive
14 aprilie 2019

De ce zona de confort nu e nicidecum confortabilă? De ce este ea chiar periculoasă?

Cu toții avem o IDENTITATE, un set de convingeri și credințe care definesc cine suntem noi, ceea ce putem sau nu putem să facem, ceea ce acceptăm sau nu acceptăm să facem. Acest set de convingeri și credințe este bazat pe trecutul nostru – în mare parte trecutul dureros, cu înfrângeri dar uneori trecutul cu reușitele sale. De ce este important să știi cine ești? Deoarece convingerile pe care le ai cu privire la tine sunt forțele cele mai puternice care modelează viețile noastre.

Convingerile și credințele controlează comportamentul!

Să luăm următoarea metaforă: ți-ai setat termostatul vieții, să zicem de dragul înțelegerii acestei explicații, la o temperatura de 72 de grade. Aceasta este reprezentativă pentru zona ta de confort. Aici te simți cel mai confortabil, dar aceasta nu reprezintă SINELE tău ideal sau aceasta nu este cea mai bună parte a ta. La această temperatură, te simți excelent din punct de vedere fizic, financiar, relațional, emoțional. Dar în zona de confort, nu crește nimic. E adevărat, nici nu te sperie nimic. Este un confort absolut. Dacă lucrurile se schimbă și tu începi să cobori de la 72 la 65, 64, 63, 62 de grade, atunci ceva trebuie să se întâmple. Creierul va spune, ce caut aici în această zonă? Locul meu este mai sus decât atât. Și începi să te schimbi. Ai experimentat aceasta? Când lucrurile iau o întorsătură negativă, la nivelul sănătății, a relațiilor, a carierei tale, a încrederii, a rezultatelor tale sau din punct de vedere financiar încât ai acceptat orice provocare ca să te schimbi?

Din păcate, aceeași situație o întâlnim și atunci când experimentăm succesul. Dacă ești setat la termostat de 72 de grade și începi să faci mai bine decât crezi că poți să faci, când începi să excelezi în domeniul tău, ești tot mai puternic în plan sportiv, tot mai puternic din punct de vedere fizic, relațiile sunt tot mai bune, și ajungi la un termostat de 88 sau 92 de grade, creierul va spune, hei, ce cauți aici sus? Locul tău este la 72 de grade. Te gândești ca un intrus. Când realizezi mult mai mult decât ai crezut vreodată că poți, mintea te va întoarce din nou și din nou la locul care consideră că îți aparține. Aceasta o numesc auto-sabotare.

De aceea, iti recomand să renunți la ideea schimbării identității tale și să accepți ideea extinderii, a dezvoltării, a maturizării tale. Lasa-ti mintea ta să spună: Eu sunt pe deplin capabil să fac acest lucru. Fă acele lucruri pe care mintea ta nu credea că poate să le facă. Mergi în direcția care te sperie cel mai mult, deoarece acolo este progresul. Cultivă acest set de convingeri și credințe, conform carora lumea nu a reușit să vadă ce poți face TU, atunci când ești 100% dedicat procesului tău de devenire.

Uită trecutul, lasă-l în trecut! Ce poți să faci azi care să definească mai clar cine ai vrea să fii mâine? Cine ești TU, AICI, ACUM? Cine vrei să fii TU, MÂINE, ACOLO?

Psiholog sportiv Ioan Popoviciu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

− 1 = 1