Psihodinamica performanței sportive: jocul interior al excelenței atletice
23 iulie 2023Cum gandim despre trecut. Alternative contrafactuale si distorsiuni retrospective.
5 noiembrie 2023“Cand am dreptate, nimeni nu isi aminteste. Cand gresesc, nimeni nu uita.” – Doug Harvey, Hall of Fame Umpire
Abilitățile mentale ale arbitrilor
Alaturi de sportivi, arbitrul face parte din joc, astfel incat, la fel ca sportivii, arbitrul trebuie să aibă o prestatie cât mai buna la competiții. Pentru un arbitru de succes, abilitățile mentale sunt la fel de importante precum cele fizice.
Iată care sunt acele abilități importante pentru un arbitru ce pot fi dezvoltate pentru atingerea unei performanțe optime.
- Cunoașterea regulamentului: Fără doar și poate primul lucru pe care un arbitru trebuie să și-l însușească este cunoașterea integrală a regulamentului. Arbitrul trebuie să fie mereu la zi cu noile tehnici, dispozitii regulamentare si tactici ale jocului.
- Abilități psihologice: Acestea includ focusarea atenției și concentrarea, păstrarea calmului și atingerea randamentului maxim sub presiune, dar și „recuperarea” rapidă după o decizie greșită. Și sportivii au nevoie de aceleași abilități pentru a obtine o performanță cât mai bună, deci putem afirma faptul că „instrumentele” psihologiei sportive sunt benefice și în cazul arbitrilor.
- Managementul stresului: Cercetările au arătat că un arbitru, înainte (chiar din dimineața competiției), în timpul, și cu câteva ore după competiție, se confruntă cu mai mult stres decât într-o zi obișnuită. Acesta trebuie să fie capabil să ia decizii în situaţii critice. Un arbitru trebuie să învețe să-și gestioneze emotiile, să suporte presiunea, astfel încât acestea să nu-i afecteze decizile în mod negativ. Acesta ar trebui să cunoască și să utilizeze tehnici de relaxare si pentru managementul stresului.
- Capacitatea decizională: Sportul contemporan a devenit foarte rapid, sportivii sunt din ce în ce mai puternici, rapizi si bine pregătiți din punct de vedere fizic. În aceste condiţii, un arbitru bine pregătit, este capabil să reacționeze rapid și să ia o decizii ferme.
- Fermitate: Încă din primul moment, trebuie să se vadă că arbitrul cunoaște regulile jocului, este capabil să ia decizii ferm, rapid și consecvent. Acest lucru este important pentru ca astfel sportivii şi staff-ul tehnic să accepte fără să pună la îndoială decizia arbitrului. Dacă jucătorul vede că încălcarea regulamentului nu scapă atenției arbitrului va accepta și respecta decizia acestuia. Este important de menționat că arbitrul supraveghează și, după caz, sancționează și comportamentul sportivului.
- Autocontrol: Arbitrul supraveghează (și dacă este cazul sancționează) jocul sau comportamentul sportivului. În același timp este important ca arbitrul să fie politicos, respectuos, devenind un exemplu pentru sportivi. Nu este acceptabil ca acesta să se certe cu sportivii, sa negocieze sau sa cârcoteasca cu sportivii aflati pe banca de rezerve sau cu spectatorii.
- Comunicarea verbală și nonverbală: Arbitrul trebuie să fie capabil să comunice eficient cu jucătorii, iar dacă regulamentul permite, să explice în mod clar motivul deciziei sale. Folosirea fluierului, ca metodă de comunicare, trebuie să fie rapida, hotărâta şi ferma în momentul producerii unei greșeli.
- Consistență: arbitrul aplică regulamentul corect și în mod echitabil pentru fiecare participant. Acesta respectă regulamentul, iar dacă cineva încalcă regulamentul aplică sancțiunea corespunzătoare.
- Discurs interior pozitiv: Discursul interior pozitiv crește stima de sine, aceasta fiind esențială pentru o performanță bună, îmbunătățind capacitatea de luare a deciziilor corecte și de a acționa. În același timp, acesta ajută arbitrul să gestioneze și să treacă mai rapid peste greșeli.
- Cunoștințe pedagogice: Este important, mai ales în rândul copiilor și adolescenților, unde arbitrul este și pedagog, ajutând sportivii să învețe regulamentul, să învețe să se comporte adecvat si sa fie empatic in dialogul cu sportivii juniori.
- Abilități strategice: arbitrul se concentrează pe interpretarea corectă a jocului și a regulamentului. Abilitățile strategice includ capacitatea de a „ține pasul cu jocul”, de a fi la locul, unghiul și timpul potrivit pentru a anticipa acțiunile de joc și a lua decizia corectă.
- Motivație și plăcere: Arbitrii de valoare stiu sa se bucure de ceea ce fac. Succesul se bazează pe multă muncă, dăruire și practică. Cu cât se depune mai mult efort, cu atât arbitrajul devine mai ușor; cu cât este mai ușor, cu atât este mai distractiv, iar dacă arbirul se distrează, făcându-i plăcere ceea ce face, devine mai motivat să lucreze în continuare pentru a-și îmbunătăţi abilitățile.
Cum pot dezvolta arbitrii abilitățile mentale. Tehnici de optimizare a randamentului.
La fel ca sportivii, arbitrii trebuie să dea un randament cât mai bun de la competiție la competiție. Acestia au o responsabilitate deosebita, iar ca să își facă cât mai bine treaba, se antrenează și ei, la fel ca sportivii. Astfel, pregătirea mentală devine componenta esentiala a progresului individual.
- Managementul stresului și self control.
- La fel ca sportivii, arbitrii trebuie să-şi formeze o rutină. Rolul rutinei este de a ne calma, de a ne da siguranță și de a păstra atenția pentru momentele mult mai importante. Un arbitru trebuie să își creeze o rutină înaintea competiției (de exemplu, își face bagajul în aceeași ordine, ia legătura cu ceilalți arbitrii și oficiali ai competiției, își plănuiește deplasarea, vizualizează faze de joc, face scenarii pentru orice situație ce se poate întâmpla, ajunge în timp la fața locului); în timpul competiției (de exemplu, tehnici de relaxare în situații tensionate, discurs interior pozitiv) și după competiție (de exemplu, analizarea pe video a situațiilor și deciziilor, discutarea fazelor de joc cu colegii sau observatorii). La fel ca și în cazul sportivilor, aceste rutine trebuie „personalizate” în funcție de personalitatea arbitrului, nevoile lui, de regulamentul jocului.
- Gestionarea nivelului de adrenalina: Ascultă muzica preferată.
- Vizualizare, imaginatie dirijata: işi imaginează cât mai multe situații de joc și deciziile corecte în acele situații. E important ca în momentul vizualizării, toate deciziile să fie corecte. Încearcă să-ţi imaginezi aceste situații în cel mai mic detaliu (fiecare detaliu contează) și să te bazezi pe toate simțurile (vizual, auditiv, olfactiv, gustativ, tactil).
- Scenarii alternative pentru concurs: Gândește-te ce situații pot interveni în timpul meciului, chiar și la situațiile mai puțin probabile. Apoi gândește-te ce decizii, reacții ar fi potrivite în aceste situații.
- Păstrarea calmului în situațiile tensionate este esențială pentru un arbitru.
- Tehnică de respirație: Inspiră în zona abdomenului (în momentul expirării abdomenul se ridică, nu pieptul). În timp ce inspiri numără până la 4, expiră până numeri la 5 și 1 pauză. Repetă de câteva ori.
- Relaxarea musculară progresivă: Această tehnică constă în încordarea mușchilor, menținerea încordării pentru câteva secunde apoi relaxarea. Un psiholog sportiv te poate ajuta să-ţi însușești corect această tehnică.
- Ce este sub controlul tău? Gândește-te ce poți influența sau controla. Încearcă să îți îndrepți atenția asupra acestor lucruri. Concentrează-te asupra performanței tale, pe ce ai tu de făcut. De exemplu nu poți controla reacția unui jucător, însă, tu controlezi cum reacționezi la comportamentul lui.
- Discurs interior pozitiv: Discursul interior este atunci când vorbim cu noi înșine. Focusează-te ca acest discurs să fie pozitiv.
- Concentrarea, focusul.
- Tehnica abajurui: pentru a exclude factorii perturbatori (de exemplu reacția fanilor, zgomotul), imaginează-ţi în jurul tău și a terenului, un abajur, care estmpează sau exclude factorii perturbatori.
- Tehnica lanternei: imaginează-ţi (sau desenează) o lanternă ce va simboliza atenția. În fascicul lanternei enumeră (scrie) toate acele lucruri la care trebuie să fi atent în timpul competiției (de exemplu terenul, liniile, jucătorii, ceilalți arbitri, tabela de marcaj, comportamentul jucătorilor etc). Spectatorii, muzica, nu sunt importante, ba chiar pot fi deranjante, așa că toate aceste lucruri neimportante pentru arbitru „vor rămâne în întuneric”.
- Tehnica „Pune în cutie”: Problemele personale pot afecta performanța din teren. Acordă-ți câteva minute să te gândești la problemele cu care te confrunți. Pune-le într-o cutie şi închide cutia. Problemele nu dispar, însă este important să nu le luăm cu noi în teren.
- Vârful creionului: ia un creion și încearcă să te uiți la vârful acestuia cât de mult poți fără să te gândești la altceva (nici la zgomotul de afara, nici la ce mai ai de făcut în ziua respectivă). Exersează în fiecare zi și încearcă să mărești timpul cât mai mult.
- Comunicarea eficientă: adică exprimarea gândurilor; fără să te lași copleșit de emoții. Primul pas este cunoașterea în amploare a regulamentului. Al doilea pas este înțelegerea jucătorilor și a antrenorilor. În limita regulamentului, ascultă deschis jucătorii și antrenorii, și folosind limbajul specific, răspunde la întrebările legate de regulament.
Psiholog sportiv Roseti-Karikas Emoke
Contact: 0747 869 683; karikasemoke@gmail.com
Sursa foto: www.stevenagefc.com